De geografie van Azerbeidzjan

De geografie van Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is een land met een zeer gevarieerde geografie, met het Kaspische zeegebied in het westen, de Kaukasus in het noorden en Agzercend, het centrale gebied dat voor een groot deel bestaat uit vlaktes en heuvels. Het land deelt ook grenzen met GeorgiĆ«, Rusland, Turkije, Iran en ArmeniĆ«. De Kaspische Zee is de meest unieke kenmerk van het land, met een oppervlakte van zo’n 371.000 vierkante kilometer. De meeste binnenlandse waterwegen komen uit de Kopet Dag-bergketen en stromen naar het Kaspische zeegebied.

Het kustgebied van Azerbeidzjan bestaat uit een kustvlakte met een breedte van zo’n 6 km en wordt begrensd door zandduinen en veenmoerassen. De steden Baku, Qabala en Shemaha liggen aan de Kaspische kust en hebben een aantal populaire stranden.

De Kaukasus bevindt zich in het noorden van Azerbeidzjan, met bergketens, die hoogtes bereiken die hoger zijn dan 3.000 meter in sommige gebieden. De meest populaire wandelroutes liggen in de Talysh-bergen en in het gebied Kizilagac-Dagestan.

Het centrale plateau van Azerbeidzjan bestaat uit steppes, graslanden, berghellingen en heuvels. De meest opvallende heuvels zijn de vulkanische heuvels van Javakhk.

Azerbeidzjan heeft ook veel meren, met inbegrip van het Sarysu-meer, het eerste meer van Azerbeidzjan dat UNESCO-bescherming kreeg. Er zijn ook vele rivieren, waaronder de rivier Kura en Aras-rivier die door Azerbeidzjan stromen.

Azerbeidzjan is een land dat een breed scala aan geografische kenmerken heeft. Het heeft uitgestrekte vlaktes, heuvels en woestijnen, evenals meren en rivieren. Het Sarysu meer is een van de meren in Azerbeidzjan. Het is het eerste meer dat door UNESCO beschermd wordt. Andere meren in Azerbeidzjan zijn het Bezmein-meer, het Samur-meer en het Goycha-meer. Azerbeidzjan heeft ook vele rivieren, waaronder de Kura- en Aras-rivier. Er zijn ook meren, zoals het Hirkan-meer en het Qara-meer. Deze meren zijn meestal gelegen in de Kura-Aras-vallei. Veel van deze meren en rivieren worden gebruikt voor irrigatiedoeleinden, wat resulteert in een rijke en productieve landbouwgrond. Er zijn ook verschillende soorten wild, waaronder antilopen, herten en elanden. Azerbeidzjan biedt ook een breed scala aan prachtige natuurgebieden die de bezoekers kunnen bezoeken.

Azerbeidzjan ligt in het zuidoosten van de Kaspische Zee. Het heeft ongeveer 400.000 km2 landoppervlak dat vrijwel geheel uit grasland en heuvels bestaat. Er zijn ook verschillende woestijnen te vinden. Er is ook vruchtbare landbouwgrond waar graan, overervrucht, kaas, honing en andere levensmiddelen worden verbouwd. Er zijn ook verschillende soorten wild, waaronder antilopen, herten en elanden. Azerbeidzjan biedt ook een breed scala aan prachtige natuurgebieden die bezoekers kunnen bezoeken, waaronder het Grootmeer-district, de Quba-natuurreservaten en de Kura-rivier. Het heeft ook een grote variatie aan kleine meren, zoals het Schirwanmeer, dat het grootste meer van Azerbeidzjan is. Azerbeidzjan is een land met een unieke geografie die bezoekers voorziet van een enorme variatie aan landschappen, cultuur, flora en fauna om te genieten.

Reacties zijn gesloten.